به گزارش خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام والمسلمین خان محمدی پیش از ظهر امروز در نشست علمی «نقش حج درفرهنگ سازی جامعه» که در پژوهشکده حج در قم برگزارشد گفت: علمای جامعه شناسی در خصوص نقش، دو کارکرد را بیان می کنند که اولین آن نقش محقق است که یک موضوع محقق شده و یک نقش را به عهده گرفته و کارکردهای آن مشخص شده است.
وی افزود: نقش دیگر، نقش محول است که مجموعه وظایفی است که انتظار می رود، یک عنصر به عهده بگیرد؛ این نقش محول را می توانیم از سخنان بزرگان از جمله امام و رهبری و مراجع و احادیث و... استخراج کنیم که حج چه کارکردهایی باید داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم خاطرنشان کرد: نکته بعدی بحث فرهنگسازی است؛ زمانی که از فرهنگسازی سخن می گوییم بحث تصحیح فرهنگ است که برخی عنوان می کنند نباید در فرهنگ دخالت کرد؛ مثلا هیتلر سعی کرد فرهنگ ملی گرایانه بسازد که شکست خورد یا کمونیسم نیز می خواست یک فرهنگ بسازد که شکست خورد ولی از نظر دینی فرهنگ به شرطها و شروطها قابل ساختن است.
وی عنوان کرد: علامه بیان می کنند که کتاب شریعت ترجمان کتاب طبیعت است ؛پس اگر نتوانیم بگوییم که انسان ها می توانند فرهنگ بسازند قطعا خداوند و پیامبر (ص)می توانند فرهنگ بسازند؛ پس روحانیون نیز می توانند در پرتو فرهنگ دینی فرهنگ را متحول کنند.
حجت الاسلام والمسلمین خان محمدی گفت: حج، قطعا نقش مهمی در فرهنگسازی جامعه دارد و اینکه این نقش چیست و چگونه می تواند نقش آفرین باشد بسیار مهم است و باید توسط پژوهشگران مورد بحث واقع شود.
وی افزود: هیچ عملی در عالم بدون تاثیر نیست؛ حتی اگر یک صحنه را مشاهده کنیم امکان دارد همان یک صحنه در زندگی و روحیه انسان تاثیر داشته باشد؛ به همین دلیل باید به تاثیرگذاری پدیده های فرهنگی دقت کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع)خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم تغییر فرهنگی را تداوم ببخشیم باید آن را از دین اخذ کنیم؛ علامه طباطبایی هم می گوید که حتی اگر در غرب هم خوبی هایی می بینیم آنها این خوبی ها را از پیامبران الهی گرفته اند.
وی عنوان کرد: اگر بخواهیم ببینیم حج چه نقشی در فرهنگ سازی دارد، موارد بسیاری از ذهن ما می گذرد؛ هرفردی که از حج باز می گردد خود نیز در جامعه تاثیرگذار خواهد بود یعنی نقش حج یک فرهنگ جامعه ساز و مستمر است.
خان محمدی گفت: از جمله نقش های حج، القای فرهنگ خدامحوری در زندگی حجاج و سپس در آحاد جامعه است؛ پس حج یک دوره مرور کلیت دین است؛ در واقع حاجی، یک ماه زیست مومنانه انجام می دهد و هیچ ارزش الهی و انسانی وجود ندارد که در اعمال حج تعبیه نشده است.
وی افزود: روحانیون کاروان ها باید این رسالت عمیق را که کنه و ذات اصلی آن خدامحوری است را برای مردم بیان کنند؛ نقش دیگر حج القای روحیه برابری است که در این زمینه نیز باید تلاش کرد تا این روحیه عمیق تر بماند.
عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) خاطرنشان کرد: حتی در حج لباس ها دوخته نیست، زیرا لباس دوخته نماد تفاخر وتشخص است؛ لباس صرفا برای سرما و گرما نیست بلکه برای تشخص نیز می باشد و به همین خاطر در حج به این مسایل توجه شده است.
وی عنوان کرد: سرتراشیدن در حج نشان خواری و خاکساری در مقابل خداست؛ خداوند می خواهد این روحیه را به مردم تلقین کند که باید در مقابل خدا باید همیشه تواضع و خشیت داشته باشند و این فرهنگ باید در زندگی عادی نیز همراه مردم باشد.